Hällestad Svamp

Besök Svampodlingen

Tillsammans med Hällestad Svamp organiserar vi ett kombinerat studiebesök med en god måltid signerad Ola Liljenberg.

Hällestad är som enda svampföretag i Sverige 100 % ekologiskt. Här finns svamp som växer i ekologisk kompost på odlingsvagnar, som bland annat står i den före detta svinstian. Det enda som tillsätts är vatten som kommer från gårdens brunn. För att svampen ska trivas är miljön byggd för att efterlikna svampars naturliga miljö med rätt belysning, temperatur och luftfuktighet.

Svamparna får växa i egen takt och när de, efter ungefär en vecka, är klara, plockas de för hand. De minsta champinjonerna, de som säljs som ”pärlor” till restaurangerna, är så små att de måste skäras av med stilett.

I Hällestad odlas champinion, skogschampinion, portabello, ostronskivling, shiitake, kejsarhatt, pompom blanch, shimeji, nameko och pioppino. Många av dem kan du köpa i Torna Hällestad Lanthandel. När Sverige sänder sina bästa kockar till VM – Bocuse d’Or –

har de ofta med sig svamp från Hällestad. Nu har ni möjlighet att kombinera ett spännande studiebesök i Svamparnas värld med provsmakning av olika svampar samt avnjuta en middag i vår restaurang baserat på Hällestads fina produkter.

Meny vid studiebesöket

Svill på lanthandelns rågbröd, Champinjonsoppa med rödvinsreduction, Carpaccio på kejsarhatt, Hjortgryta med shiitake och svejkon, Fylld portabello, Ädelost med syltad ostronskivling

BOKA UPPLEVELSE

Köksträdgården

Precis utanför Torna Hällestad har Rachid och Selma sin grönsaksodling. Från sina odlingar levererar de till de många restauranger i Malmö och Lund. Såväl till Michelin restauranger som till andra med bra klass i städerna runt om.

Besök Odlingen

Följ med på en liten tur till deras odlingar och lär dig vad som krävs för att få fram riktigt fina grönsaker med gott resultat.

Passa på att prova att ta ett smakprov direkt från odlingen. Det finns inget som har mer smak och arom än det som odlats naturligt och med stor omtanke.

Avsluta med en god middag

Turen avslutas med en vegetarisk måltid i vår restaurang och du får också möjlighet att kunna köpa fina

grönsaker direkt från deras miljöanpassade odling.

Under säsong kan du alltid hitta Köksträdgårdens fina produkter hos oss på Torna Hälllestad Lanthandel

Meny vid besöket

Rädisor, rapsolja, rökt salt och solrosskott – Nypotatis, ruccola, råkost på söt kålrabbi och morotspuré – Krämiga linser med tomat, färska örter och bakad blomkål – Basilikasorbet med citronörter och hasselnötsjord

BOKA UPPLEVELSE

Laga Mat med kocken

Att lära sig laga mat med en professionell kock har blivit en populär aktivitet på många konferenser och vid teambuildning.

På Torna Hällestad Lanthandel kan du naturligtvis göra detta också.

Utöver att kunna boka in egna aktiviteter med vår meriterade köksmästare Ola Liljenberg, har

vi också planerade aktiviteter där du kan lära dig hur man

blir en duktig fiskkock, hur köttet skall tillredas och inte

minst hur man lagar klimat och miljösmarta vegetariska rätter som är en fröjd för både öga och gom.   Håll koll på vår hemsida och våra sociala kanaler för att se när dessa genomförs.

Över ett glas lokalt producerad dryck går kocken igenom råvaror, recept och tillvägagångssätt inför matlagningen. Ni får ett förkläde och recepten med er hem efter avslutad aktivitet. Vi arrangerar detta för en grupp på minst 6 personer.

BOKA UPPLEVELSE

Från Istid till Nutid

Hur har vårt landskap utformats

Följ med på en vandring bland våra åsar och dödisgropar. Låt oss ta en promenad på en riktig getryggsås, Naturen runt Torna Hällestad är till stor del formad av istiden. Rullstensåsarna kan vara upp till 15 meter höga och bevuxna med bok och ek.

Våra kunniga guider

Följ med våra kunniga geologer när de berättar den fascinerande

historien om hur det senaste landskapet formades för mer än 10 000 år sedan.

Och vilken betydelse det har för oss idag. På vår väg

genomlandskapet kan vi också stanna vid vresbokar och andra spännande upptäckter som vi ser.

Turen avslutas med en måltid inspirerad av det böljande landskapet och ni får möjlighet att ställa ytterligare frågor till er guide.

BOKA UPPLEVELSE

Ett framtida Biosfärområde – Fågelriket

Följ med på en exkursion till ett framtida Biosfärområde

Krankesjön, Vombs ängar och Klingavälsån  är välkända namn för alla fågelintresserade såväl inom som utom Sveriges gränser.

Just nu pågår en process som eventuellt resulterar i att Vombsänkan med dess natur blir UNESCOs nästa skånska biosfärområde. Utöver fåglar och en av Sveriges största kronhjorts hjordar är området ett eldorado för fjärilar och insekter.

Tillsammans med våra kunniga naturguider tar vi med er på en resa genom landskapet där vi förhoppningsvis kommer att höra och se många speciella fåglar och djur.

Om ni har något speciellt intresseområde skall vi naturligtvis se till att fokusera på detta.

Besöket avslutas med en vild måltid i vår restaurang.

BOKA UPPLEVELSE

Vår riktigt nära Natur

En liten promenad i vår vackra närnatur

Torna Hällestad är omgivet av naturskyddade områden. Tillsammans med våra kunniga biologer tar vi en promenad i landskapet och lär oss om både växter och djurliv. Vad är det som är typiskt för det Skånska Landskapet?  Vilka arter trivs här och varför?

Hur lär man sig skilja på Glada och Fiskgjuse? Är luften så ren att det finns vackra lavar på våra träd? Har man tur och det är säsong kanske man kan få syn på den sällsynta sandödlan som finns i Torna Hällestad.

Ibland ordnar vi en picknick i skogen om vädret tillåter, men oftast äter vi en lunch eller middag i restaurangen där ni får möjlighet att ställa oändligt med frågor till er naturguide.

BOKA UPPLEVELSE

Alla Tiders Torna Hällestad

Alla tiders

Följ med på en kulturhistorisk vandring där Kerstin Vikner berättar om byns utveckling från äldre tid till nutid. Ni kommer att få inblickar och kunskap om byn från fornfynd och runstenar till den ursprungliga bybildningen, vår vackra kyrka med de senmedeltida kalkmålningarna,

från danskt till svenskt – 1600-talets härjningar och försvenskning, 1700-talsbyn och odlingen före utskiftningen av gårdar, 1800-talets byaliv, gillen och spelemän. Vi avrundar med det spännande århundradet 1900-talet och dess faser av utveckling – avfolkning – gröna vågen – utveckling. Ja, helt enkelt byns olika årsringar idag.

Vi avslutar eller börjar med en måltid i vår restaurang som serverar en alla tiders rätt.

BOKA UPPLEVELSE

I Eginos fotspår

1100 tal i Dalby och Torna Hällestad

Vi utvecklar just nu ett koncept med Dalby Församling, där vi kommer att besöka såväl Torna Hällestad Kyrka som Dalby Kyrka. Det är en fascinerande historia att följa etableringen av kristendomen på 1000 talet och uppförandet av en av Danmarks första stenkyrkor och biskopssäten.

Ring oss på 046 – 53 005 för mer information

Besök våra konstnärer

Besök våra konstnärer

Besök en eller flera byns konstnärer i deras ateljéer och gallerier. Se hur de arbetar och vad det är som inspirerar dem i deras skapande.

Helle Christensen Hjort

Helle Christensen Hjort som arbetar som konstnär på heltid och har ett eget galleri öppnar sina dörrar för besök. Där har ni också möjlighet att när det är rätt säsong besöka hennes uppmärksammade

trädgård, från vilken flera tidningsreportage har gjorts. Du hittar Helle på Instagram – #hellechristensenhjortart.

Lisa Formare

Från Helles hem kan man ta en fin promenad bort till torget i byn där Lisa Formare har sin ateljé.

Lisa som har varit representerad på Liljevalchs konstsalong, gör både skulptur och måleri. Du hittar Lisa på Instagram –  #lisaformarekonst.

Därefter stannar man till på Lanthandeln för en konstnärligt utformad måltid av byns egen måltidskreatör Ola Liljenberg.

Sole Hantverk

Som avslutning och dessert kan man besöka Sole Hantverk som gör japansk keramik på skånska. Instagram – #solehantverk_raku.

BOKA UPPLEVELSE

Dryckesprovning

Prova alla möjliga drycker

Vi har glädjen att ha fantastiska dryckesproducenter i vår omedelbara närhet. Allt från världsmästare i Gin till innovativa ölbryggare.

Några hundra meter från oss ligger Lundabryggeriet. Där produceras flera olika spännande ölsorter. Bland annat Bästa Lagern, Hög Standard, Svarte Petter och Röde Orm. Lite längre bort men ändå nära har vi våra vänner på PAX Brygghus som har minst lika många spännande nydanande ölsorter. Här finns PAX Citra, Origo, Scala, Regina mm.

Några kilometer från oss – i Flyinge-  finns en vinodling som producerar fina vita viner. Och om vi åker några mil åt öster finns en av Sveriges finaste musterier. Och världsmästarginet produceras endast några få minuter från där vi håller till.

Vi ordnar dryckeaprovningar med alla dessa producenters drycker och serverar en väl avvägd måltid till dessa. Välj själv om du vill fokusera på must, cider, öl, vin eller starkare varor.

Ibland gästas vi av producenterna och bryggarna själva som berättar om sina drycker och om det tålamodsprövande jobbet att hitta den där kvaliteten som sticker ut men som ändå lockar många att köpa och avnjuta dryckerna.

Fine Wine

Vi ordnar också vinprovningar av mer exklusiva sorter. Välj om ni vill prova italienska viner, franska eller fokusera på specifika druvor eller år. Vi försöker hitta en spännande god mix som gör din kväll speciell.

BOKA UPPLEVELSE
Startsida
Sandvägen 4, Torna Hällestad   info@tornahallestadlanthandel.se   +(46) 46 53 005
Event