Anders Liljenberg

Kock

Anders Liljenberg har jobbat på många olika restauranger genom åren, senast på Metro på Möllevångstorget. Innan dess jobbade han tillsammans med Ola på Godset i Lund under flera år, och har även drivit golfrestaurangen på Flommen och varit köksmästare på Falsterbo golfklubb. Den röda tråden har varit att jobba i kök där bra råvaror och vällagad mat varit i fokus.

Vad är det bästa med Lanthandeln?

– Den nära kontakten med producenterna här i krokarna. Vi har en sån fantastisk tillgång till bra råvaror, kött och grönsaker. Och det är väldigt personligt här. Hjalmar kommer förbi med sina olivoljor, Helle med sin honung och Ottsjökocken tittar in och bjuder på sin rimmade lax… det finns en öppenhet som jag verkligen gillar. Och alla som jobbar här är ju väldigt fina och goa att jobba med. Vi har ett bra och unikt koncept med restaurang, butik och bageri.

Vad är Torna Hällestad för dig?

Byn är helt ny för mig. Och dessvärre har jag inte hunnit utforska så mycket än. Men det vill jag gärna göra, det verkar vara en mysig by med fin gemenskap. Det märktes tydligt i somras när vi hade grillkvällar och lagade mat ute, många trevliga sällskap som skapade en gemytlig stämning. 

Varför blev du kock?

Jag hjälpte ofta till med matlagningen hemma, det har alltid varit ett stort intresse. Mina föräldrar trodde dock att det skulle vara för slitigt att jobba som kock, så jag läste till ekonom istället. Men det blev inget med det, det intresserade mig aldrig. Istället fick jag extrajobb i olika kök, och på den vägen är det. 

Har du någon dold talang?

Haha, nä, de är synliga allihop! Men jag har ärligt talat inte haft tid att göra så mycket annat än att laga mat. Fast jag är glad för det, kockyrket är ju väldigt kreativt och tillfredsställande på många plan.

Vad äter du helst själv, när du inte jobbar?

När jag är ledig vill jag inte laga mat utan då äter jag ute. Det blir vad jag känner för för dagen, alltifrån kebab på Möllevångstorget till fine dining. År jag hemma blir det ostmackor!

Hur går det att jobba ihop med din bror?

Ola och jag har alltid funkat bra ihop. Vi har jobbat tillsammans i många år. Vi bråkade inte ens när vi var små, även om Ola var lika retlig då som nu, haha. Vi är ganska olika men kommer väldigt bra överens.

Vilken är din favoritvara i Lanthandeln?

Ostarna, helt klart!