Anders Hammar Bagare

Anders Hammar började baka på hobbybas hemma i garaget för tio-tolv år sedan. Efter ett år blev bakandet så omfattande att han startade en firma som han kallade Garagebageriet. Byborna strömmade till garaget och Anders började leverera till butiker runtom i Skåne. 2014 bestämde sig Anders och Jens Formare för att öppna en butik i byn och Garagebageriet blev en del av Torna Hällestad Lanthandel. Dessförinnan hade Anders jobbat i många år på ett hem för barn med funktionsvariation. Han har också jobbat som smed och byggare.

Ser du några likheter mellan att vara smed och bagare?

– Javisst. Du formar ett mjukt material och båda yrkena är kreativa och lösningsorienterade. Det är det att vara lanthandlare också.

Vad fick dig att satsa på bageriet?

– Jag och min dåvarande fru hade samma intresse för bakning. Jag blev nyfiken på surdegar och att utveckla olika bakmetoder. Därför köpte jag hem några hyllmeter bagerilitteratur, läste, provade och lekte i köket. Sedan satte Garagebageriet igång och kunderna gillade ju vad vi gjorde. 

Vad har du för brödfilosofi? 

– Jag bakar i en europeisk tradition, utan att tillsätta socker. Jag låter jästen äta upp det socker som finns i brödet. Genom att låta degen kalljäsa under lång tid får jag fram smakerna ur mjölet ändå, utan att ta hjälp av socker.

Vad är hemligheten bakom en bra surdeg?

– Det finns egentligen ingen hemlighet. Det handlar om kontinuitet och att hela tiden göra små förändringar i surdegskulturen. Just kontinuitet är viktigt i mitt bakande. Kunderna ska hitta och uppleva samma bröd gång från gång. 

Vilket bröd tycker du bäst om själv?

– Allt beror på vad jag ska ha brödet till. Till soppa tar jag Semolina, ska jag göra picknick-mackor väljer jag Kärnfullt som mättar. Barka äter jag på morgonen medan det fortfarande är varmt.

Vad är det bästa med Lanthandeln? 

– Det är att vårda den och att se den utvecklas. Det händer ofta att jag tänker tillbaka på hur det var när det bara var jag och Jens i början. Nu har vi en arbetsplats med många anställda. Det är fantastiskt att se hur mycket folk det är här på helgerna. Vi har kommit väldigt långt sedan det första mötet med byborna då vi sa ”Säg vad ni vill ha och vi gör det”. Och det gjorde vi. 

Vad är Torna Hällestad för dig?

– Det är ett ställe som det ska krävas ohyggligt mycket för att jag ska överge. Det är nästan omöjligt att hitta någon annan plats som uppfyller de kriterier jag har på ett bra boende. Jag flyttade hit 1990 med tanken att stanna i 15 år. Nu har jag bott här i 30 år. Jag trivs med avståndet till staden, stressen och trängseln.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Då jobbar jag också, men med andra projekt. Nu ska jag bygga upp en knivsliparverkstad så att jag kan försörja mig när jag blir pensionär.

Tillbaka till alla medarbetare