Jens FormareButiksansvarig

Jens Formare kommer från Malmö, där han tidigare har sysslat med lite av varje. Han har jobbat i bokhandel, verkat som teaterproducent och i tio år drev han ett vandrarhem tillsammans med sina syskon. Jens flyttade till Torna Hällestad för elva år sedan och när han avvecklade vandrarhemmet kom möjligheten upp att starta lanthandeln. 

Vad fick dig att våga ta steget och bli lanthandlare?

– Det fanns ingen masterplan, det bara blev så här. Men det var utmaningen som lockade. Jag vill kunna inspirera människor att köpa och äta bättre mat och råvaror. Därför inledde vi redan från början samarbeten med lokala leverantörer med ekologiska varor. I början hade vår huvudgrossist inte mycket ekologiskt, men det har kommit mer och mer. Jag tror faktiskt att vi har bidragit till det genom att hela tiden ligga på och efterfråga mer ekologiskt.

Hur ser din roll i Lanthandeln ut?

– Jag ansvarar för butiken, serveringen och personalen. Jag bakar också på lördagarna, så att Anders kan få ledigt. De första fyra och halvt åren skötte jag dessutom all administration, marknadsföring och inköp. Nu har vi kunnat fördela uppgifterna mer. 

Vad är det bästa med Lanthandeln? 

– Att den är ett nav i byn, en social mötesplats. Hade det inte blivit så hade det här inte varit lika roligt.

Vad är Torna Hällestad för dig?

– Det är det bästa stället jag har bott på och jag vill aldrig flytta härifrån. Här lever vi ett socialt liv tillsammans med trevliga människor, samtidigt som det är nära till annat, till exempel till Malmö. Men det blir längre och längre mellan utflykterna dit.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag har inte så mycket fritid, men jag tycker om att bygga på och bygga om vårt hus. Det får jag göra mycket i lanthandeln också.

Vad fick dig att bli lanthandlare?

– Det behövdes en butik i Torna Hällestad och jag hade tid och lust. Det var tre bra utgångspunkter.

Vilken är din favoritvara i lanthandeln?

– Julmust från Nyckelbryggerierna och äppelglöggen från Skånska spritfabriken. Både den alkoholfria och den med alkohol som vi serverar i restaurangen.

Vilken rätt tycker du bäst om på brunchen?

– Någon av de veganska röror som Jess gör.

Tillbaka till alla medarbetare