Per-Anders HjortVD och affärsutvecklare

Per-Anders Hjort, eller P-A som alla säger, är en miljöintresserad företagsledare som i många år var vd för flera stora företag i återvinnings- och renhållningsbranschen. P-A är utbildad kvartärgeolog och via en konsultfirma i Malmö, där han jobbade med grundvattenskydd och deponier, kom han in i återvinningsbranschen. Ända sedan ungdomen har han drivits av ett starkt natur- och miljöintresse.

Vad fick dig att bli lanthandlare?

– Jag som alla andra i byn tyckte det var tråkigt när Villes, den dåvarande affären i byn, lade ner. Först engagerade jag mig i det fastighetsbolag där vi bybor gick samman och köpte fastigheten. Efter två år frågade Jens och Anders om jag istället ville hjälpa till med att utveckla Lanthandeln. Då blev jag Lanthandlare. 

Men steget från att vara vd i ett stort internationellt företag till att bli lanthandlare är väl rätt stort?

– Jo, men jag var helt klar med den delen av mitt liv. Jag har bott här i 35 år och känner mycket för byn och att den ska leva på ett bra sätt; det är viktigt att det finns arbetstillfällen och aktiviteter i en liten by. Jag vill också kunna påverka i riktning mot ett hållbart samhälle där vi äter mer närodlat. Att kunna påverka så här konkret, att vara med och skapa goda exempel, det känns väldigt meningsfullt. Sedan älskar jag att starta projekt och hitta på grejer. Det är kul när det händer något.

Hur ser din roll ut i Lanthandeln?

– Jag har hand om att utveckla verksamheten och komma på nya affärsidéer som konferenser och våra stora evenemang mm. Jag gör allt utom att laga mat och baka bröd. Och så jagar jag de andra, det är en del i min roll som vd, he he.

Vad är det bästa med Lanthandeln?

– Att vara en del av gemenskapen i byn där vi utgör det sociala navet. Vår verksamhet är väldigt viktig för stämningen i byn. Det är också ett stort plus att kunna erbjuda såväl fasta arbetstillfällen som att ge möjlighet för ungdomar i byn att få extrajobb. Dessutom är det ju en fantastisk lyx att ha en så bra restaurang på gångavstånd hemifrån. 

Varför ska man handla hos er?

– För att vi har bra, lokala produkter. Närodlad och miljömärkt mat är viktigt. Dessutom är vi faktiskt billigare i vissa segment, som grönsaker och chark, än stormarknaderna i byarna runtomkring.

Vad är Torna Hällestad för dig?

– Livskvalitet. Byn har allt det som är viktigt: goda vänner, fin närmiljö och närhet till städerna. 

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag umgås med min familj och sysslar med naturfoto. Att via kameran få närkontakt med ett vilt djur är en väldigt speciell upplevelse. Det häftigaste jag har varit om i det avseendet var nog mötet med jaguarer i Brasilien.

Vilken är din favoritvara i Lanthandeln?

– Ejderns smörgåskaviar. Jag har ätit den sedan jag var fem år, så jag fick ju se till att vi tog in den i sortimentet!

Tillbaka till alla medarbetare