Kultur

Varför vänta till nästa kulturnatt?

Torna Hällestad sprudlar av konst, kultur och historia. Varje höst har vi vår egen kulturnatt då vi besöker och tar del av alla byns kulturutövare. En av byaårets höjdpunkter. Men du behöver inte vänta till nästa kulturnatt! Vi arrangerar flera konst- och kulturhistoriska upplevelser.

Alla tiders Torna Hällestad

Följ med på en kulturhistorisk vandring genom byns utveckling från äldre tider till idag. Du får ta del av fornfynd, runstenar ingjutna i vår vackra kyrka, hur det gick till när byn bildades och hur byn såg ut före utskiftningen av gårdarna. Genom byn följer vi dess årsringar och avslutar i nutiden med en alla tiders måltid i lanthandeln.

I Eginos fotspår

Egino kom till Dalby 1060 och blev dess och Lunds förste biskop under ärkesbiskopen av Hamburg-Bremen. Tillsammans med Dalby församling guidar vi dig i Eginos fotspår genom 1000- och 1100-talets Dalby och Torna Hällestad – en tid då Skåne och Blekinge kristnades, anförda av Egino och hans efterföljare.

Från ateljé till ateljé

Besök en eller flera av byns konstnärer i deras ateljéer och gallerier. I byn bor och verkar bland annat Helle Christensen Hjort (bildkonst, olika material), Lisa Formare (måleri och skulptur) och Sten och Lisa Eriksson (keramik, glas, smycken).

Se hur de arbetar och vad det är som inspirerar dem i deras skapande. Vi väver också in ett stopp i lanthandeln för en konstnärligt utformad måltid av vår matkreatör Ola Liljenberg.