Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Malmöfestivalen

11/8 2023 11:0020/8 2023 17:00

Under Malmöfestivalen flyttar delar av Lanthandeln till Lördagsplan och Manegen. Där kommer vi att ha restaurang, butik och lite andra aktiviteter.

Det är ett digert program som erbjuds på Manegen och Lördagsplan

Manegen har blivit en uppskattad plats där scenkonst i toppklass kan avnjutas under festivalen. Cirkustältet är placerat på Lördagsplan utanför Stadsbiblioteket och rymmer 450 personer (sittande publik). Årets innehåll är brett, utmanande och består av drygt 40 programpunkter. Det blir allt från cirkusperformance och akrobatik, förlösande humorföreställningar och samtida dansverk. Dessutom ges flera visningar av spännande dokumentärfilmer och unika musikframträdanden. En oas full av kultur som gör ditt liv rikare, större och färgstarkare.

Danskollektivet Arkeolog 8 sätter fingret på tidsandan. I föreställningen ”1Up Reloaded” utgår de från vår tids individualism och besatthet av tillväxt. Dansarna gestaltar ett slags tv-spelsliknande scenario med poängsystem, nivåer och hinder att övervinna.

Det danska danskompaniet DON GNU jagar mannens identitet i M.I.S – Natten lång med Don Gnu. Tre artister tar itu med ämnet i en hårdkokt mix av Jackass-tricks, slapstick-humor och rå fysisk dans. Möt den förvirrade samtidsmannen i en föreställning som ramas in av knäppa filmprojektioner och klubbmusik.

Korobka med Henrik & Louise är ett cirkusperformance där publiken bjuds in i ett relationsdrama mellan två akrobater. Med subtil humor, värme och svett blandas vardagsbekännelser och akrobatik med frågor om identitet och konsten att leva ihop. David Eriksson är en av Europas starkast lysande cirkusartister och har turnerat världen runt med kompanier som The Box Soho och Cirkus Cirkör. I Apple Saucy ger han en soloshow som är både rolig, obehaglig och alldeles ljuvlig! Föreställningen görs i samarbete med scenkonstgruppen Karavan.

Programmet i Manegen ger stort utrymme för humor i olika former och uttryck. Stå upp-klubben Oslipat bjuder in till två kvällar med både nya och bekanta komiker. Grymma Evelyn Mok, framtidshoppet Christoffer Nyqvist, självutlämnande Ahmed Berhan och stå upp-fenomenet Kirsty Armstrong är några av de som uppträder. Humorgruppen Stallet, som står bakom tv-serier som Trettiplus, tar med publiken på en nostalgiresa till millennieskiftet. En tid då Brians kärleksproblem i Backstreet Boys hade större nyhetsvärde än president Bush. Det blir en show med sketcher kring populärkulturella fenomen och situationer varvat med mycket sång och musik.

Tre av Sveriges vassaste komiker möts under en och samma kväll. Räkna med rå och hjärtlig humor, hejdlösa drifter med patriarkatet och oborstade betraktelser när Petrina Solange, Elinor Svensson och Lisa Eriksson intar scenen!

Alla som burit ett festivalarmband eller däckat på en småländsk åker kommer att känna igen sig i Fredrik Strages nya enmansshow om rockfestivalernas historia. Strage fokuserar framför allt på två mytomspunna svenska festivalfloppar i föreställningen som beskrivs som en blandning mellan stå upp-journalistik, underhållande folkbildning och popkulturell predikan.

Roligt eller inte? Det är frågan i Uppdrag underhållning. Obanteatern och regissören Ika Nord har satt ihop ett fyrverkeri av dumheter i högt tempo, med en lagom dos förvirring. Allt från musik, trolleri och hästdans till striptease. Men i skådespelarnas inre gnager frågan. Är detta verkligen roligt?

Flera uppmärksammade dokumentärfilmer av regissörer från Malmö har kommit under senare år. På Manegen uppmärksammas tre av dem. Med filmer som Bananas och Push har Fredrik Gertten rört om i samhällsdebatten. I sin nya dokumentär Breaking social undersöker han det globala mönstret av korruption och hur en förmögen elit struntar i de regler som gäller för majoriteten av jordens befolkning. Under kvällen visar Fredrik Gertten klipp ur filmen och möter publikens frågor.

Maciej Kalymon skildrar Malmös ensamma skuggfigurer i In i dimman. De som umgås på kvarterskrogen under dygnets sena timmar och som använder ruset för att mala ned vardagens vassa kanter. I en poetisk hybridfilm blandas en diskbänksrealistisk dokumentär med hypnotiska feberdrömmar.

Malmöfotografen Åsa Sjöström står bakom dokumentären Den sista cirkusprinsessan om skånska Simona som turnerar med sin familj i cirkussällskapet Cirkus Rhodin. En film om kampen, kropparna och kärleken till en utdöende konstform. Förutom filmvisning blir det även samtal med Åsa och Nordisk Panorama på Containerscenen utanför Manegen.

Det blir även musikframträdanden av Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén som bjuder på en färgsprakande och humoristisk kväll med de bästa låtarna från humorserien Full Patte, samt en unik konsert med brittiska Joshua Idehen (numera bosatt i Sverige) som skapat en unik mix av lo-fi house, gospel och lyrik. Liksom förra året bjuder Baghdad Sessions in till en kavalkad av musik och dans som huvudsakligen har sitt ursprung i Irak. På scen står musikern Saif Waleed Shakir, sångaren och oudspelaren Ashor al Muhna, saxofonisten och kapellmästaren Pär Moberg och den uppskattade dansgruppen Hanan Group som framför danser från flera olika delar av den arabisktalande världen. En smak av Irak i Malmö.

Scenkonst blir det även i gaturummet, vid sidan av scenerna. I den osannolika föreställningen ”MDR – Death from laughter“ försöker tre clowner från det spanska kompaniet Los Galindos stoppa spridningen av det dödliga viruset, skrattet! Detta efter en i publiken dött under deras tidigare föreställning. En slags ”gående” gatuteater som tar sin början på Lördagsplan vid Stadsbiblioteket.

I utställningen Brodera ut texten uppmärksammas psykisk hälsa och vikten av att dela erfarenheter av mående med varandra. Bakom verken står Gisela Ståle som driver instagramkontot med samma namn. Under en sjukskrivning på grund av utmattning gjorde hon broderiverk med vardagsnära, igenkänningsbara och humoristiska citat. Nu går flera av verken att se i stort format på tre platser på festivalområdet: Hamngatan, Lördagsplan och i Raoul Wallenbergs park.

Till sist…

…slår vi ett slag för Containerscenen på Lördagsplan. Utanför Manegen kommer denna scen att presentera ett program med allt från konstquiz med Historielabbet, målarworkshop med Sip & Create och vinylkavalkad med Sylvester Schlegel från The Ark.

I anslutning till Containerscenen finns har Torna Hällestad Lanthandel en servering där besökarna kan varva ned med mat och dryck såväl dagtid som kvällstid.

Malmöfestivalen släpper det fullständiga programmet på malmofestivalen.se i slutet av juli.

Detaljer

Börjar:
11/8 2023 11:00
Slutar:
20/8 2023 17:00