Vår historia

En naturlig mötesplats

Torna Hällestad Lanthandel är en butik, bageri, restaurang och café med lokala och hållbart producerade råvaror som bas. Här handlar och träffas bybor och tillresta, äter frukost, tar en fika, umgås över vår populära brunch eller njuter av högklassig mat i restaurangen på kvällen. Vår ledstjärna är att ge våra besökare och kunder stora upplevelser med små avtryck på miljön.

Vi brinner för att utveckla byn och trakten runtomkring. Vi vill vara det nav kring vilket människor kan bygga en levande och hållbar landsbygd med tro på framtiden. Här gör vi allt själva från grunden utifrån det skafferi av råvaror och upplevelser bygden erbjuder – av kärlek till och för Torna Hällestad.

Det började med Villes

I flera decennier drev familjen Wilhelmsson lanthandeln Villes Varumarknad i Torna Hällestad. Men 2012 hade konkurrensen från stormarknader blivit för svår och Villes lade ner. Butiken låg tom och öde i ett år. För byborna blev det uppenbart hur mycket en lanthandel betyder. Några bybor bildade därför ett fastighetsbolag där 130 familjer blev delägare och sköt till kapital. Bolagsmötena genomfördes i byns kyrka. Den enda lokal som var stor nog. Fastighetsbolaget lyckades därefter köpa fastigheten med målet att en ny lanthandel skulle öppna igen.

2014 började ett nytt kapitel skrivas

Efter att köpet gått igenom bestämde sig två bybor för att ta steget och hyra butikslokalen och bli lanthandlare. Anders Hammar, som drev Garagebageriet, och Jens Formare, med erfarenhet av att driva vandrarhem, öppnade i april 2014 byns nya lanthandel. Två år senare anslöt sig Per-Anders Hjort, med lång erfarenhet av att leda och styra företag, som delägare i bolaget. 2018 tog vi ytterligare ett viktigt steg då Ola Liljenberg, med erfarenhet som krögare på restaurang Godset i Lund, kökschef på Skanörs Gästis och souschef på Grand i Lund, anslöt sig för att driva och utveckla restaurangen.

Vi utvecklar landsbygden

Att enbart driva livsmedelsbutik och bageri är inte ekonomiskt hållbart i en liten by som Torna Hällestad. Vi var därför tidigt fast beslutna att bredda vår verksamhet och samtidigt bidra till att utveckla livet på landsbygden. Idag driver vi butik, bageri, café, restaurang, arrangerar evenemang och erbjuder konferenser och turistupplevelser. För att kunna utveckla besöksnäringen ytterligare i området har vi fått stöd från EU:s regionalfond.

I dag sysselsätter vi ett tiotal personer och bolaget har vuxit med cirka 20 procent årligen.